Jakarta, 05. ožujka 2018.

Održana konferencija DataFocus 2018

Hrvatska ICT tvrtka INsig2 iz Zagreba je po sedmi put zaredom organizirala međunarodnu konferenciju o digitalnoj forenzici i digitalnim dokazima – DataFocus 2018 -  po prvi put u Indoneziji, nakon šest održanih u Zagrebu.

Zahvaljujući rastućem poslovanju u Indoneziji i nedavnom otvorenju novog ureda u Jakarti, konferencija DataFocus 2018 ove godine se održala u Indoneziji, a zbog velikog interesa i veličine tržišta, održati će se, uz Jakartu, i u Surabayi, 8. ožujka 2018. g., drugom po veličini gradu u Indoneziji, te najvećoj pomorskoj luci.

Prva po redu DataFocus 2018 konferencija, održana je 5. ožujka u Jakarti, a svečano ju je otvorio ministar obrane Republike Indonezije, umirovljeni general Ryamizard Ryacudu. Uz otpjevanu hrvatsku i indonezijsku himnu od strane studenata Sveučilišta Gunadarma iz Jakarte,  te 30.-minutnog govora ministra obrane RI, u kojem je govorio o cyber ratu koji danas predstavlja prijetnju, ne samo u Indoneziji nego i globalno, a posebice u zemljama ASEAN-a, veleposlanik RH u Jakarti Dražen Margeta pozdravio je nazočne te je tom prilikom istaknuo važnost održavanja ovakvog događaja u Indoneziji, čime se produbljuje bilateralna suradnja između RH i RI, kao i mogućnosti poslovanja ostalih hrvatskih tvrtki na ovom velikom tržištu.

DataFocus 2018 u Jakarti je organiziran u tri tematske cjeline:

•  Pravna cjelina – pojašnjava pravne aspekte prikupljanja, obrade i predstavljanja digitalnih dokaza u kaznenim i upravnim postupcima; •  Istražiteljska cjelina –  razrađuje tehničke aspekte pronalaženja, očuvanja i obrade digitalnih dokaza; • Tehnička cjelina – izlagači kroz svoje prezentacije upoznaju posjetitelje s najnovijim proizvodima, uslugama i trendovima iz područja digitalne forenzike.

U radu konferencije sudjelovalo je oko 250 posjetitelja, visokih dužnosnika i predstavnika Ministarstava RI (Ministarstvo obrane, MVP, Ministarstvo pravosuđa i ljudskih prava, MUP),  stručnjaka  za provedbu zakona, tužitelja, sudaca te predstavnika sveučilišta, KADIN (Indonezijska gospodarska i trgovinska komora), Hrvatsko-Indonezijsko poslovno vijeće pri KADIN-u, predsjednik Udruge za digitalnu forenziku RI i predstavnici Centra za cyber kriminal i istragu Nacionalne policije RI.

Konferencija u Jakarti je organizirana uz pomoć VRH Jakarta, Kadin-a (Indonezijska gospodarska i trgovinska komora), Sveučilišta Gunadarma, Udruge indonezijskih privatnih sveučilišta APTISI te IAP-a (Međunarodna udruga tužitelja). Također je medijski vrlo dobro popraćena, s velikim zanimanjem javnosti.